De voetballer Nacer Chadli

Nacer Chadli

We zien vaak talenten in de voetballerij maar sommige spelers vallen extra op door hun prestaties. Veel talenten hebben een mooie carrière gehad. Er is er eentje die wel heel erg op viel en waar we deze keer ons licht op willen laten schijnen, namelijk Nacer Chadli.

Nacer Chadli kwam twee augustus 1989 ter wereld in een Belgische stad. Niemand kon toen nog vermoeden dat dit kereltje een heel talentvolle en bekende voetballer zou worden. Hij was wel iemand die in het amateurvoetbal herkend werd als een natuurtalent. Zijn prestaties en manier van voetballen vielen op en daardoor mocht hij op zijn achtste al voetballen in de jeugdopleiding van Standard Luik. 

Nacer Chadli keihard werken

Hij moest weliswaar keihard werken om een grote voetballer te worden maar dit deed Nacer Chadli graag. Hij had erg weinig tijd voor andere dingen die jongens graag op die leeftijd doen zoals spelen met vriendjes en lekker samen met hen buitenhangen maar voetbal was zijn passie en hij besteedde erg veel tijd aan deze sport. Het is hem gelukt om na 22 jaar na die tijd bij Standard Luik een heel succesvolle carrière op te bouwen. Het siert hem want als je dit wilt bereiken in de voetbalwereld, moet je toch wel echt karakter en doorzettingsvermogen hebben. 

Er speelde nog wel wat dingen toen Standard Luik hem liet vertrekken in 2007 uit de jeugdopleiding. Dit kwam omdat Nacer zijn motivatie verloren had om profvoetballer te worden. Het laatste jaar was niet goed verlopen en Nacer gaf zelfs in een interview aan dat hij niets meer zag in een leven als profvoetballer. Hij vond de druk te hoog en speelde nog maar heel weinig. Hij miste het contact met zijn leeftijdgenoten te veel en moest er te veel voor laten om echt goed voetbal te kunnen blijven spelen. 

Nacer Chadli

Maar hij had buiten zijn familie gerekend die ervoor vochten om hem terug het veld op te krijgen. Zij vonden het zonde dat hij niet verder wilde in het profvoetbal en spraken op hem in.  En dat lukte hun. Hij tekende een contract in het buitenland. MVV Maastricht sloot hem in de armen en dit gaf hem een nieuwe kans om toch nog te kunnen spelen als profvoetballer. Hij pakte deze kans met beide handen aan en ging er helemaal voor. 

Nacer Chadli kreeg veel lof over zijn voetbalkwaliteiten

In Maastricht ging het Nacer Chadli al vrij snel heel goed. Hij kreeg ook in Nederland veel lof over zijn voetbalkunsten. Na de twee jaar in Maastricht is hij stage gaan lopen bij AGOV Apeldoorn en verraste daar weer iedereen met zijn talent. Hoe kon het ook anders? Hij voetbalde daar wel onder een andere naam omdat men bang was dat deze talentvolle jongen weggekaapt zou kunnen worden door andere clubs. In Apeldoorn zorgde men ervoor dat dit niet kon gebeuren. 

Nacer speelde op een gegeven moment in de Eerste Divisie

Na zijn stage bij AGOVV maakte hij een doorstart en begon hij aan zijn succesvolle voetbalcarrière. Hij tekende bij en speelde uitmuntend. Hij speelde op achttienjarige leeftijd in de Eerste Divisie. Dit hield hij drie jaar lang vol. Hij speelde in die tijd voor de Eerste Divisie negenentachtig wedstrijden en heeft toen in totaal negentachtig keer gescoord. Ook won hij in het laatste jaar dat hij voetbalde in de Eerste Divisie de Bronzen Stier. Deze prijs staat voor het beste talent van de tweede periode in de Eerste Divisie. 

Natuurlijk werd Nacer Chadli opgemerkt door andere Eredivisieclubs. Uiteindelijk besloot Nacer te gaan voetballen voor FC Twente die toentertijd de landskampioen van ons land was. Nacer Chadli won erg veel prijzen waaronder ook de KNVB Beker en ook nog eens de Johan Cruijff Schaal. Ook wist hij FC Twente naar het allerhoogste niveau te tillen, de Champions Leaque. 

Hij bleef de sterren van de hemel spelen en op een gegeven moment bleek dat Nacer nog meer kon dan op dat niveau spelen. Hij had alles bereikt wat hij hier in Nederland kon bereiken. Het lag voor de hand dat Nacer verder moest en dus kwam in 2013 de volgende stap in zijn carrière. Er werd een absolute droomtransfer naar Tottenham Hotspur gemaakt. Het was heel bijzonder dat een jongen, met zijn eerst niet zo fijne start, zo hoog in de divisie voetbal speelde. 

Een lastige start, een bijzonder mooie voetbalcarrière

Ook al werd hij eerst bestempeld als een groot talent in Luik en vervolgens weggestuurd. Nacer had via omwegen toch zijn weg weten te vinden naar de Eerste Divisie, daarna de Eredivisie, en toen via Tottenham Hotspur bereikte hij de Premier Leaque. Je zou bijna denken dat dit een verhaal is uit een jongensboek maar niets is minder waar. Het was niet het laatste wat Nacer Chadli bereikte want op het WK 2018 won hij met België ook nog eens een bronzen medaille. 

Na de periode bij Tottenham heeft Nacer Chadli ook nog voor het Engels West Bromwich Albion en het Franse Monaco gespeeld, de huidige teams. Bij die laatste staat hij nog steeds onder contract. Op dit moment speelt hij op huurbasis voor het RSC Anderlecht. We mogen wel zeggen dat deze man, ondertussen is hij dertig jaar, door zijn gedrevenheid en karakter er altijd voor is blijven gaan. Je moet wel heel erg stevig in de schoenen staan om zo’n gedisciplineerd leven te leiden. Dat maakt van deze man, een man met karakter! We hopen dat hij nog lang mag blijven spelen bij de huidige teams.